Ваксините

2020 година е белязана от появата на новия (или не чак толкова нов) Коронавирус. В тази връзка се заговори отново активно за ваксините. Те безспорно си остават един от най-надеждните методи за борба с редица заболявания. Едрата шарка (една от най-опасните човешки болести) е изкоренена благодарение на ваксина. Ето и накратко историята за откриването на ваксината.


През 1796 г. английският лекар и учен Едуард Дженър забелязва, че млекарките, преболедували от вируса на едрата шарка по кравите, са невъзприемчиви и не заболяват от вариола. При това шарката по кравите протича много леко при човека. По времето на Дженър едрата шарка е едно от най-сериозните заболявания и намирането на сигурно средство срещу тази болест би помогнало на много хора. Английският лекар решава да опита. Първият ваксиниран е Джеймс Фипс дете на осем години. Дженър надрасква кожата на ръката му и втрива в нея материал от гнойните мехурчета на младата доячка Сара Нелм, болна от шарка по кравите. След няколко дни детето заболява леко и с оздравяването си получава имунитет. 
През 1798 г. Дженър пръв употребява думата „ваксина“ (от лат. vacca – крава, variola vaccina – шарка по кравите). Срещнала в началото неразбиране, ваксинацията срещу едра шарка се налага бързо в Англия, а след това и в цяла Европа. На нея започват да гледат като на спасение за човечеството. През 1799 г. в Лондон се създава Противовариолен институт – първото имунизационно учреждение в света, чийто пожизнен председател става Дженър. 
От друга страна, едрата шарка, която протича изключително сериозно, с голяма смърност и тежки последтсвия за цял живот на преживелите заболяването, днес се счита за единственото заболяване, изкоренено от човечеството. През 1980г. СЗО обявява окончателното унищожение на вируса в природата. В последствие се разработват още много видове ваксини през годините, плод на дългогодишен труд и безброй изследвания. Дженър, обаче, остава в историята като баща на имунологията. Благодарение на неговата съобразителност, днес ние можем спокойно да предпазваме децата си от болестите около тях. 

Автор:
маг. фарм. Виктория Башаранова 

Изочници:
[1] Сп. “Природа”, С., БАН, 1996, 2 кн.Атанас Куюмджиев
[2] "Edward Jenner - Smallpox and the Discovery of Vaccination"
[3] WHO 17 MAY 2010 | GENEVAStatue commemorates smallpox eradication
[4] Lund, Ole; Nielsen, Morten Strunge and Lundegaard, Claus (2005). Immunological Bioinformatics. MIT Press
[5] "Edward Jenner - (1749–1823)". Sundaytimes.lk. 2008-06-01. Retrieved 2009-07-28.
[6] Feinstein, S (2008). Louis Pasteur: The Father of Microbiology. Enslow Publishers
[7] Historical vaccine development and introduction of vaccines in the UK