Витамини

Всеки ден с храната нашият организъм приема известно количество витамини и минерали. Те са ни необходими за поддържане на основните жизнени процеси. Участват в редица реакции, които протичат в нашето тяло. Но храната, която консумираме, става все по-некачествена. Начинът ни на живот също допринася за недостига на витамини и минерали в нашия организъм. Тези и още други фактори от ежедневието ни налагат понякога допълнителен прием на някои витамини. Ето накратко как да се ориентираме в морето от информация в интернет и да разберем кой витамин за какво служи.


Витамин C – улавя свободните радикали, изхвърля тежките метали, действа като антиоксидант в тялото и участва в производството на колаген, който се грижи за здравето на венците, зъбите, костите и кръвоносните съдове. Липсата му в организма води до развитие на заболяването скорбут. Най-голямо е количеството на Витамин Ц в червените чушки, след това в цитрусовите плодове, кивито, броколите, ягодите, брюкселско зеле.

Витамини от група B – участват в клетъчния метаболизъм и производството на енергия, във функционирането на нервната система, както и намаляват чувството на умора. Недостигът на Витамин Б1 може да доведе до поява на заболяването  бери-бери, а недостигът на витамин Б12 – до развитие на анемия. Витамините от тази група си набавяме най-често от зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко.

Витамин A – съдържа се само в организма на хората и животните. Важен е за зрението. Като функция на витамин А се счита поддържането изобщо на епителната тъкан. Липсата му може да доведе до поява на кокоша слепота. Източници на витамин А са: рибено масло, черен дроб, яйца, мляко. Под формата на каротин се среща в: морковите, спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата.

Витамин E - важен антиоксидант, участва в процеса на синтеза на хемоглобина и белтъците, растежа на клетките и доставянето на кислород до тях. Нарича се още витамин на плодовитостта, защото участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода. Недостигът му при животните може да доведе до стерилитет и отхвърляне на плода. Източници на Витамин Е са: житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко.

Витамин D - регулира калциево-фосфорната обмяна в организма. Играе важна роля за състоянието на мускулите и костите, помага за усвояването на калция и фосфора от червата, може да предотврати нарушения на имунната система ,участва в превенцията и лечението на различни видове рак, особено на дебелото черво, простатата, панкреаса и рак на гърдата. стимулира производството на инсулин. Витамин Д се синтезира вътре в организма, когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина достигат до кожата. Липсата му може да доведе до поява на заболяването рахит. През зимните месеци се наблюдава недостиг на производството му и затова често се налага допълнителен прием. Съдържа се в рибеното масло, яйцата, черения дроб, кравето масло, млякото.

Автор:
маг. фарм. Виктория Башаранова 

Изочници: 
[1] „Биохимия“, проф. д-р б.н. Чавдар Попов, Земиздат 1992 г.
[2] Anatomy and Physiology. Saladin, Kenneth S. McGraw-Hill, 2007
[3] „Биохимия“, Учебник за студенти по медицина, Д. Калицин, К. Данчева